Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

26 november – Unesco Wereld Olijfboom Dag

Unesco heeft als missie wereldwijd bescherming te bieden aan cultureel en natuurlijk werelderfgoed, inclusief landschappen. Tijdens de Unesco conferentie eind vorig jaar werd 26 november uitgeroepen tot Wereld Olijfboom Dag. Unesco spoort de wereld aan om de belangrijke sociale, culturele, economische en ecologische betekenis van olijfbomen te herkennen en te waarderen.

Impact klimaatverandering

Het in stand houden en cultiveren van olijfbomen wordt o.a. door klimaatveranderingen steeds moeilijker. Wordt de grond te nat of blijft deze te lang te droog, dan heeft de olijfboom moeite om gezond en sterk te blijven. Ook vorst kan de boom kwaad doen. Door de aandacht te vestigen op de olijfboom en de risico’s en invloed van klimaatveranderingen, motiveert Unesco de wereldbevolking duurzame keuzes te maken. In dit geval uit bewondering voor olijfbomen.

Olivarera vredesduif olijftak

Symboliek

De olijfboom, met name de olijftak symboliseert iets heel belangrijks voor mensen: Vrede, wijsheid en harmonie. Een krachtig icoon, dat niet alleen waarde heeft voor de landen waar de nobele olijfboom groeit, maar ook voor de rest van de wereld. Voor Olivarera komt dit alles samen in ons logo, waarin onze intenties in een beeld tot uiting komen.

Gezonde Voeding

Daarnaast is de olijfboom de bron van olijfolie, een onmisbaar component in de traditionele mediterrane keuken. Volgens het Voedingscentrum kent het gebruik van (extra virgin) olijfolie gunstige gezondheidseffecten. Het bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten. (bron)

Adopteer een olijfboom
in Unesco Biosfeerreservaat
La Sierra de las Nieves

De olijfbomen die wij namens boer Cristóbal Luna ter adoptie aanbieden zijn gelegen in La sierra de las Nieves. Dit gebied was door Andalusië al in de jaren ’80 tot natuurpark uitgeroepen. In 1995 werd het door Unesco toegevoegd aan de lijst van Unesco Biosfeerreservaten. Een Biosfeerreservaat  is een door Unesco aangewezen gebied, dat een ecosysteem  representeert waarin biodiversiteit en genetische waarden beschermd worden.
De Sierra de las Nieves ontleent haar naam aan de sneeuw die er kan liggen. Want hoewel het gebied maar enkele tientallen kilometers verwijderd is van de Costa del Sol, is er door de hoge ligging ’s winters kans op sneeuw.

Als je een olijfboom adopteert staat dit voor de boer in feite garant voor je jaarlijkse afname van zijn biologische olijfolie, afkomstig van zijn eigen olijfgaard. Je kiest je eigen olijfboom uit. Je krijgt een adoptiecertificaat, met coördinaten, een bordje aan de boom en elk kwartaal ontvang je een liter van zijn biologische olijfolie thuis. Hiermee willen we een bijdrage leven aan het zelfstandige voortbestaan van de biologische olijfgaard van Gil Luna. Al doende hebben steeds meer Nederlanders via hem, ontzettend lekkere, echte olijfolie op tafel. Het is een klassieke win-win situatie.

Lakzegel Adoptiecertificaat - adopteer een olijfboom - Olivarera
Vandaag is een mooie dag om een olijfboom te adopteren !
Kies je eigen boom uit en vul je aanvraagformulier in!
Wereld Olijfboom Dag

Over de auteur

Renée

Comments are closed.