Chocolate Chip cookies met olijfolie
Chocolate chip cookies kún je natuurlijk maken met roomboter. Gelukkig kwam er ook een recept met olijfolie op ons pad en daar gingen we mee aan de slag. Wanneer je chocolate chip koekjes bakt met extra virgin olijfolie als geheim ingrediënt heb je ineens profijt van de gezondheidsvoordelen terwijl je ook een smakelijke twist toevoegt die waanzinnig combineert met pure chocolade en wat grof zeezout.
De voordelen op een rij:
Je deeg mengt veel gemakkelijker dan met boter. Je gebruikt ongeveer een derde van de hoeveelheid vet voor de cookies. Vetten in extra virgen olijfolie zijn gezonder dan die in boter: het zijn enkelvoudige onverzadigde vetten en vol antioxidanten. Je cookies krijgen een knapperige buitenkant en zijn smeuïg van binnen.
RECEPT
Onderstaand recept is goed voor ongeveer 12 flinke cookies
BENODIGDHEDEN
- 2 mengkommen
- een oven
- bakpapier
- lepels en vork
INGREDIËNTEN
- 100 ml Olivarera Manzanilla Aloreña Virgen Extra olijfolie
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 groot ei
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr bloem
- 1/2 theelepel bak soda
- 1/4 theelepel zout
- 150 g pure chocolade in brokken/schilfers of chips
- 1 theelepel melk
- (Grof) zeezout voor garnering
AAN DE SLAG!
- Verwarm de oven voor op 200 ºC
- Meng in een grote kom: bloem, baking soda en zout
- Los in een andere kom suiker op met vanille-extract en Olivarera Virgen Extra olijfolie
- Klop het ei los en voeg dan toe aan je olie-suiker mengsel
- Giet de natte ingrediënten met beleid bij de droge en meng
- Voeg 1 of 2 eetlepels melk toe als je deeg te droog is
- Voeg nog wat bloem toe als het te nat is
- Voeg tenslotte de chocolade toe en roer ze door je deeg
- Rol het deeg in een lange vorm en snijd het in plakjes
- Je kunt de cookies ook maken door het deeg in bolletjes te verdelen en ze plat te drukken
- Leg je cookies op een ingevette bakplaat, laat er 2 cm ruimte tussen
- Sprinkel wat zeezout over je cookies
- 12 minuten bakken tot ze goudkleurig bruin zijn
- Af laten koelen zodat de cookies stevig worden en de chocolade weer stolt
- Smullen maar!
MEER RECEPTEN MET OLIJFOLIE
Geroosterde Aubergines met Muntolie
Chocolate Chip cookies
Hummus
Bizcocho de limon, spaanse sponscake met olijfolie
Perfecte Steaks volgens de Vleeschmeester
Zelf Kruidenolie maken
Conserveren in Olijfolie
Pimientos de Padron
Pan con Tomate, ajo y jamón