Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Eigen oogst tot boerenolijfolie

Hoe we van onze eigen olijven olijfolie maakten? Stapje voor stapje bereiken we meer boeren om mee samen te werken. Boerenolijfolie maak je zo!


Opvallend in de oogsttijd is dat er veel geplukt wordt, maar dat er bij ons rondom Tolóx ook veel olijven blijven hangen in de bomen. Prima olijven waar niks mee gebeurt. De reden is bijvoorbeeld dat het de moeite niet loont om ermee aan de gang te gaan. Niet alles mag zo maar bij de olijfmolens worden geperst en als olijfolie mee worden gegeven, behalve als het voor eigen gebruik is. Exclusief persen voor verkoop kan pas vanaf een bepaalde hoeveelheid olijven. Onze eigen olijven die we inleveren voor olijfolie leveren ons normaliter een kiloprijs op en de olie belandt in een grotere plas, wordt niet apart gehouden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Hoe langer de olijf in de boom hangt, hoe zwaarder de olijf, hoe groter de opbrengst, want meer kilo’s is geld.

Maar voor lekkere olijfolie wil je juist vroeg oogsten. Juist die supergroene echt ongefilterde olijfolie van vroeg geplukte olijven is lekker. Zo zijn er nog veel meer dillema’s met als resultaat dat er te veel in die bomen blijft hangen. Zonde!! We wilden dit najaar eens uitproberen wat mogelijk was. We kochten olijven van omliggende olijfgaarden voor een hogere kiloprijs dan gebruikelijk is en voegden deze samen met onze olijven. Als test om te zien of het zou lukken voldoende olijven te verzamelen om een dagdeel te reserveren voor onze exclusieve olijfolie in de molen. Om te ontdekken wat het resultaat zou zijn. Het is gelukt hoor! We hebben het in huis. En zoals we het nu kunnen beoordelen willen we dit volgend jaar nog wat groter gaan aanpakken.

Al benieuwd? Bestel hier je sample: Echte boerenolie uit Tolóx.
Wordt vervolgd!

Over de auteur

Renée

Comments are closed.