Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Gamba’s al pilpil

De (nieuws-) berichten uit Zuid-Spanje wat betreft het weer, de olijfteelt en de vooruitzichten van de oogst het komende jaar liegen er niet om. Er zijn zorgen. Want het is te droog geweest en al vanaf maart erg heet voor de tijd van het jaar. Wat de gevolgen daarvan zijn is zeer afhankelijk van waar olijfgaarden precies liggen. Hoewel de warmte in Andalusië van belang is voor de groei van olijfbomen en de productie van hoogwaardige olijfolie, brengt het ook uitdagingen met zich mee. De extreme hitte en droogte kunnen de oogst beïnvloeden en de kwaliteit van de olijven en olijfolie verminderen.

Bij onze familie in Tolóx, aan de rand van de Sierra de las Nieves, komt er water vanuit de bergen waarmee men het gebrek aan regen kan compenseren. Maar voor Gil Luna is dat een veel grotere uitdaging. De olijfgaarden liggen hoog, daar moet het water echt uit de hemel vallen. En dat doet het voorlopig dus niet, wat effect zal hebben op de oogst komend jaar en zorgelijk is voor de boer. We zijn blij dat veel van u een olijfboom adopteren en onze boer op deze manier veel vaste klanten heeft, als basis voor de onderneming.

Om toch nog iets leuks te schrijven deel ik met u een Spaans recept met onze Virgen Extra olijfolie: Gamba’s al Pil Pil: Een Hemelse Spaanse Delicatesse voor een zomerse borrelavond.  Het is een eenvoudige (maar verrukkelijke) Spaans tapa die de smaakpapillen prikkelt. Sappige garnalen, gebakken in een heerlijke saus van knoflook, chilipeper en de Virgen Extra olijfolie van Gil Luna.

Ingrediënten:

500 gram rauwe garnalen (gamba’s), gepeld en ontdarmd

4 teentjes knoflook, fijngehakt

2 rode chilipepers, fijngehakt (pas de hoeveelheid aan naar uw smaakvoorkeur)

1/3 kopje Virgen Extra olijfolie

1 theelepel gerookt paprikapoeder

Snufje zeezout

Handvol verse peterselie, fijngehakt

(Versgebakken) brood, om te serveren

Bereidingswijze:

-Verhit de Virgen Extra olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur (niet laten roken)

– Voeg de fijngehakte knoflook en rode chilipepers toe aan de pan. Bak ze gedurende 1-  2 minuten, tot de knoflook licht goudbruin begint te worden en de aroma’s vrijkomen.

– Voeg de gepelde garnalen toe aan de pan en bestrooi ze met gerookt paprikapoeder en een snufje zeezout. Roer alles goed door elkaar, zodat de garnalen gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden en olie.

– Bak de garnalen gedurende 3-4 minuten, of tot ze roze en stevig zijn. Schud de pan af en toe om ervoor te zorgen dat alle garnalen gelijkmatig gaar worden.

-Haal de pan van het vuur en garneer het gerecht met versgehakte peterselie.

Serveer de Gamba’s al Pil Pil direct, rechtstreeks uit de pan of in een aardenwerken schaaltje, samen met wat stukjes brood om te dippen. U geniet van deze heerlijke Spaanse delicatesse met een goed glas wijn! De smaakpapillen betoverend door de combinatie van knoflook, chilipeper en de heerlijke smaak van Gil Luna’s  Virgen Extra ecológico .

 Buen provecho!

Over de auteur

Renée

Comments are closed.