Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Gestolde olijfolie

OEPS……Gestolde olijfolie.
Ja, dat kan gebeuren! Bij een temperatuur lager dan ongeveer -6 stolt onze heerlijke olijfolie. …… en dan?

….en dan vraagt u ons wat er met de olijfolie is, en hoe je het weer goed krijgt, en of het kwaad kan of effecten heeft op de smaak en houdbaarheid. Geen zorgen. Zowel de kwaliteit als de smaak worden door het stollen gelukkig niet nadelig beïnvloed. Laat uw blik of fles wel rustig op kamertemperatuur komen, dan is er niks aan de hand. Wacht ook met uitschenken van een gestold 5L-blik tot de olijfolie in het blik weer helemaal vloeibaar is, en schudt deze ook altijd goed voor gebruik.

Echte vijanden van Extra Vierge olijfolie zijn licht, lucht en tijd.
Daarom bewaart u olijfolie bij voorkeur niet naast het fornuis waar we de flessen en blikken vaak zien pronken, maar in het keukenkastje. De olijfolie van Olivarera, Gil Luna en Los Villalones leveren wij uitsluitend in niet tot weinig licht doorlatende glazen flessen en blikken. Dit om de kwaliteit zo goed mogelijk te behouden.

Een andere tip: Bewaar een goede olijfolie niet te lang. Dat is zonde! In tegenstelling tot wijn, wordt olijfolie niet beter als je hem lang laat staan, helemaal niet na opening. Want zodra het blik of de fles geopend is, komt er zuurstof bij de olijfolie en begint deze te oxideren.
Gebruik de olijfolie na opening bij voorkeur binnen 8-12 weken.
Hoe lang olijfolie na opening precies houdbaar is, is moeilijk aan te geven, het verschilt per soort. Een goede virgen extra olijfolie met een hoog gehalte aan antioxidanten, is daardoor stabieler en beschermt zichzelf tegen veroudering. Ruik en proef altijd je olijfolie als je twijfelt. Ruikt hij fris naar gras, of groene blaadjes, dan kunt u deze nog goed gebruiken!

Over de auteur

Renée

Comments are closed.