Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Goede olijfolie herkennen

Goede olijfolie kun je zelf onderscheiden. Het is natuurlijk heel fijn als je ziet dat de olijfolie waar je je oog op hebt laten vallen bekroond is met prijzen, zoals deze heerlijke Virgen Extra van Gil Luna. Toch is het fijn te weten dat je dit zelf ook kunt bepalen. Check om te beginnen altijd op het etiket wanneer de olie gebotteld is. Idealiter gebruik je E.V.O.O. tot twee jaar na het bottelen. Olijfolie, ook goede biologische Extra Virgen olijfolie blijft niet eeuwig lekker. Bijzondere smaakaspecten van goede olijfolie gaan verloren en dat is zonde. Helemaal als je kwalitatief hoogwaardige en kostbare olijfolie in handen hebt. Tijd om te testen, dit kan iedereen. Met de volgende tips ontdek je zelf of je een goede olijfolie in huis hebt.

Ruik

Schenk olijfolie in een schoon glas en warm het in je ene hand. Door de olie een beetje te verwarmen komt de geur van de olijfolie vrij. Bedek de bovenkant met de andere en laat de olie in het glas heen en weer bewegen. Breng je neus naar het glas en adem rustig en langdurig in.
Ruik je niets? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een geraffineerde, bewerkte olie.
Komt de mufheid je tegemoet, als vieze sokken of oud fruit? Dan is de olie over de datum en niet meer te gebruiken.
Ruik je een lekkere fruitige geur die doet denken aan groene olijven? Dan heb je een betere olie in handen. Tijd om te proeven!

Proef

Als de geur van de olijfolie goed is kun je met een gerust hart verder gaan met stap 2: neem een slokje! Niet direct doorslikken, laat maar door je mond rondgaan en slik dan pas door. Smaken als fruitig, gras, appel, amandel, (niet te) bitter en zoet wil je proeven in een goede olijfolie.
Wat niet lekker is zijn de zogenaamde defecten in een olijfolie van mindere kwaliteit: een droge houtachtige of bladerige smaak, of iets wat doet denken aan aarde of metaal.

Kwalitatief hoogwaardige olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak. Je voelt het prikkelen achterin je keel. Dit effect zie je bij verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten. Als je olijfolie naar azijn of wijn smaakt, betekent dat meestal dat de olijven al gefermenteerd waren ten tijde van de pers. Er is in dat geval te lang gewacht met malen na het plukken.

Olijfolie met laag zuurgehalte, sublieme smaak en fruitig aroma

Wie eenmaal biologische olijfolie van Olivarera heeft geproefd wil niets anders meer. Zowel het aroma als de smaak van deze superieure olie is zo anders dan die men gewend is. Door het lage zuurgehalte van 0.5% is de olie zacht van smaak met fruittonen en een hint amandel.

De Gil Luna Virgen Extra Ecológico wordt door kenners geroemd vanwege de complexe en tegelijkertijd harmonieuze smaaksensatie. Met een groene tot goudachtige kleur en fruitige intense, licht prikkelende afdronk. Opvallend is het zeer zachte zuurgehalte van slechts 0,29%.

Laat je verleiden, sluit je aan bij een groeiend gezelschap van gelukkige fijnproevers! Bestel je olijfolie nu in de webshop!