single-shop-banner

Recept: Geroosterde aubergines met Muntolie

Onze zomer hebben we genoten van een paar weken avontuur, hiken, strand, zon en rust. Daar ontstond ruimte om nieuwe recepten uit te proberen. Een daarvan is een blijvertje en willen we delen, de geroosterde aubergines met Muntolie. Een leuk recept om met onze volgers te delen want wist je dat de Aubergines ooit hun weg naar Europa vonden via Andalusië?
De aubergine is zowel de naam van de eenjarige plant uit de nachtschadefamilie als de vrucht die we eten. Oorspronkelijk komt de aubergine uit Myanmar, vanwaar de Arabieren hem in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië introduceerden. Halverwege de 15e eeuw begon de aubergine bekend te raken in de rest van Europa en inmiddels kunnen ook wij niet meer zonder. In Nederland zijn de aubergines meestal glanzend paars, met wit vruchtvlees. De smaak zit vooral in de schil, dus die eten we op. Rauw moet je de aubergine nooit eten, want dat kan maag- en darmklachten veroorzaken. Wij bereiden geroosterde aubergines met o.a. muntolie. Vers geplukt bij De Rotterdamse Munt bijvoorbeeld! Eerst lekker in de oven roosteren en op smaak brengen met de stevige smaken, daar houdt de aubergine wel van!

Het is overigens niet ons eigen recept, maar dat mag de pret niet drukken. De Gil Luna olijfolie als basis voor de Munt-olijfolie voegt echt iets toe aan dit gerecht, waar verschillende smaken en structuren elkaar aanvullen. Een gezonde maaltijd, die niet alleen vegetarisch is, maar verrukkelijk bovendien!

INGREDIËNTEN VOOR TWEE PERSONEN

  • 2 Aubergines
  • 15 gr Verse Munt
  • 1tl Gedroogde Tijm
  • 0,5 Spaanse peper of rode pepervlokken
  • 0,5 teen Knoflook
  • 150 g Griekse Yoghurt
  • 12 g Amandelschaafsel
  • 5 el Gil Luna Extra Vierge Olijfolie
  • Zout & Peper
  • 130 g (Noten)rijst

BEREIDING AUBERGINES

– Verwarm oven op 200 graden
– Snijd 1 aubergine p.p. in de lengte doormidden
– Snijd het vruchtvlees kruislings in. (schil blijft intact)
– Leg aubergines op bakplaat met bakpapier met vruchtvlees naar boven
– Smeer het vruchtvlees van de aubergine in met ongeveer 0,5 el Gil Luna Olijfolie per halve aubergine
– Bestrooi de aubergines met tijm, peper, zout en eventueel een paar flintertjes Spaanse peper/ pepervlokken
– Laat de Aubergine in 40 minuten roosteren in de oven roosteren

BEREIDING TOPPINGS EN SIDEDISH

-150 gr Griekse Yoghurt mengen met verse knoflook. (ongeveer 0,5 teentje voor 2 personen)
– 15 gr verse munt, blaadjes in staafmixer met 5 el Gil Luna Olijfolie mixen tot muntolie, snufje zout & snufje peper.
– 15 gr amandelschaafsel roosteren in droge pan tot goudbruin. Haal ze uit de pan, om doorbruinen te voorkomen
– kook (noten)rijst volgens aanwijzingen op verpakking

BORD OPMAKEN

– Leg twee helften aubergine op het bord
– achtereenvolgens schep je wat knoflookyoghurt over de aubergines,
– daarover een paar druppels muntolie
– als laatste het geroosterde amandelschaafsel
– Tussen de twee helften is plaats voor de (noten-)rijst

Meer Recepten?!

Chocolate Chip cookies
Hummus
Bizcocho de limon, spaanse sponscake met olijfolie
Perfecte Steaks volgens de Vleeschmeester
Zelf Kruidenolie maken
Conserveren in Olijfolie
Pimientos de Padron
Pan con Tomate, ajo y jamón

Over de auteur

Renée

Comments are closed.