single-shop-banner

Spaanse Honing : Miel del Valle del Guadalhorce

Vanuit het Spaanse Álora nemen we ook vaak honing mee, afkomstig van imker Antonio Vázquez van La Molina. Deze imker weet meer dan tien soorten honing te winnen met zijn bijenkasten, die verspreid staan in el Valle de Guadalhorce. Dit is weer zo’n zuiver natuurproduct van een eerlijke Spaanse ondernemer, zo eentje waar wij een zwak voor hebben. En dus slepen we het mee met de olijfolie uit Àlora, leuk extraatje voor jullie en Antonio bereikt op deze manier heel veel Spanje liefhebbers in Nederland. Zelf drinken we de honing graag in de kruidenthee van onze eigen Lenka, of op brood, of met een pittig kaasje. Mmmmmmmmmmmm!

Wat is Honing?
Het is het oudste natuurlijke zoetproduct ter wereld. Het wordt naar schatting al bijna 150 miljoen jaar gegeten! Honing ontstaat als honingbijen of insecten nectar uit bloemen verzamelen en deze omzetten tot honing. (bron) Haalbijen verzamelen nectar uit bloemen en bewaren dat in hun honingzak en brengen het terug naar de kast. Daar aangekomen gaat de nectar van bij tot bij, ze slikken het door, geven het aan de volgende bij, net zolang tot de nectar half verteerd is en het water deels verdampt. Ze spuiten het vervolgens in de raten en dan wordt er gewapperd met de vleugels, zodat er nog meer vocht verdampt. Wapperen wapperen wapperen, net zo lang tot de honing de juiste consistentie heeft. Zo wordt de nectar zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. 

De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de bijenkast en slingert de honing eruit. Deze honing wordt gezeefd en in potten gedaan. 

De actieradius van een haalbij is onder normale omstandigheden maximaal 3 km. De locatie van de bijenkast is dus van invloed op de soort honing die eruit gewonnen wordt.  Een specifieke honingsoort mag pas als zodanig worden vermeld op het etiket als er meer dan een bepaald minimum aan pollen van de betreffende bloesem aanwezig is.  De oorsprong van de nectar bepaalt de kleur en de smaak. Honing van de lavendelbloem smaakt compleet anders dan die van de eucalyptusbloesem. Verder is ook de mate van kristallisatie van invloed op de smaakbeleving.

Bijzonder: Honingdauwhoning

En dan bestaat er ook nog zoiets als Honing van Honingdauw. In ons assortiment is dat Miel de Bosque. Honingdauw wordt geproduceerd door luizen of andere insecten die nectar eten van een plant en daarna de zoetstof uitscheiden. De insecten die honingdauw afscheiden kunnen op veel verschillende planten voorkomen. Honingdauw heeft via de maag van het insect al een bewerking ondergaan. De bijen verzamelen deze honingdauw en maken er vervolgens honingdauwhoning van. 
Honingdauwhoning wordt ook wel boshoning genoemd. De honingdauwhoning is donker van kleur, kruidig van smaak en duurder dan normale honing uit nectar. Het heeft een rijkere samenstelling. In Spanje is het makkelijker honingdauwhoning te winnen dan in Nederland, waar de honingdauw met een goede regenbui al snel weg spoelt.

De komende tijd hebben we de volgende honingsoorten weer te koop in de webwinkel ! Vele soorten en smaken, voor elk wat wils:

Spaanse honing La Molina

MIEL DE CASTAÑO –   Kastanjehoning

Donkere honing met een heerlijke nootachtige smaak. Deze honing wordt gemaakt van de nectar uit kastanjeboombloesem. 
Geur & smaak: lichtzoet en tegelijk een beetje bitter. De geur van heeft iets kruidigs en leerachtigs.
Toepassing: In herfstmaaltijden, bij kaas. In zoete gerechten zoals gebak, taart of koekjes. Vooral geschikt voor mensen die van iets minder zoet houden.

MIEL DE ROMERO – Rozemarijnhoning

Deze honing wordt gemaakt van de nectar van rozemarijnbloesem. Rozemarijn is een houtige plant met blaadjes als naalden, oorspronkelijk vanuit het Middellandse zeegebied.
Geur & smaak: Lichte Milde  delicate Honing
Een bloemige, kruidige en verkwikkende smaak.
Toepassing: Heel divers. Deze honing is lekker in desserts en in de thee! Ook heerlijk in recepten met vlees (net als de plant zelf), groenten, aardappeltjes en kaas. En natuurlijk bij de geitenkaas uit de oven.

MIEL DE MIL FLORES  – Duizend Bloemen Honing

Geur & smaak: Een door velen geliefde honing,  fijne geur en smaak.
Toepassing: Lekker in toetjes, muesli, thee en gebak.

MIEL DE BOSQUE –  Boshoning (honingdauwhoning)

Geur & smaak: Een echte smaaksensatie, de honing is van vol van smaak en lijkt daadwerkelijk de aroma’s van het bos in zich te hebben. De kleur van deze honing is opvallend donker.
Toepassing: In de thee, en op brood.

MIEL DE LAVANDA – Lavendelhonig

Geur & smaak: Speciale geur, heerlijk bloemig aroma
Beetje zurig, maar smaakt evengoed zoet. Heeft iets kruidigs met een beetje een lavendelsmaak.
Toepassing: Heerlijk in de thee!  De lavendelhoning is kalmerend, vocht herstellend en verbetert het aanzien van de huid en herstelt de balans tussen lichaam en geest. Gunstig effect bij griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en slaapstoornissen.

MIEL DE ALZAHAR Oranjebloesemhoning of Sinaasappelhoning

Geur & smaak: Heldere goudkleurige honing met zoete smaak & fruitig aroma van bloeiende sinaasappelbomen.
Toepassing: Uitstekende tafelhoning, voor op brood en in de yoghurt en thee.

MIEL DE EUCALYPTO – Eucalyptushoning

Geur & smaak: Donkere kleur, specifieke geur, caramel-achtige smaak.
Toepassing: verzachtend voor de keel. Lekker bij kaas, in gebak of kruidenthee

MIEL DE TOMILLO –  Tijmhoning

Geur & smaak: Donkerkleurige honing, krachtige, pittige & kruidige smaak.
Toepassing: Heerlijk voor de keel. Lekker ook in kaas of een marinade.

Is je honing versuikerd? Zo maak je hem weer vloeibaar

Honing is een natuurproduct. De kristallisatie van honing is daarom een natuurlijk proces. Gekristalliseerde honing is ontzettend en bovendien veel beter smeerbaar! Als je het in de thee doet lost het gewoon op, net als vloeibare honing. Voor het behoud van de gezondheidseffecten raden we aan de honing gewoon te laten kristalliseren.

Als je de honing vloeibaar wilt maken, dan doe je dat het beste door het potje au bain-marie te verwarmen. Daarvoor zet je een pan water op het vuur. Laat het water niet warmer worden dan 40 graden Celsius en hang het potje honing er in. Zorg ervoor dat het potje geen contact maakt met de pan.

Een andere manier is de pot enkele uren op de verwarming te plaatsen. Dan heb je er geen omkijken naar.

Niet in de Magnetron
Het gebruik van de magnetron raden we af, omdat te hoge temperatuur de enzymen kapot maakt en de gezondheidsvoordelen van honing teniet doet.

Let op: na verloop van tijd zal de honing gewoon weer kristalliseren.

Over de auteur

Renée Ranti-Prins

Comments are closed.