Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Oleocanthal , of “Die peperige prikkel, wat is dat?”

Als je ooit een slokje pure Gil Luna Virgen Extra olijfolie hebt genomen, heb je misschien wel eens die “peperige” sensatie ervaren. In deze post wil ik eens dieper ingaan op wat deze prikkel eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is bij het proeven van olijfolie van hoge kwaliteit. Het is misschien in eerste instantie even schrikken, maar geloof me, het is een duidelijk kenmerk van goede olijfolie; het zijn namelijk de antioxidanten die deze peperige prikkel veroorzaken.

Oleocanthal  prikkelt
Om te beginnen: Wat veroorzaakt deze peperige sensatie? Het is eigenlijk het resultaat van een natuurlijk bestanddeel genaamd oleocanthal, dat voorkomt in extra vierge olijfolie. Oleocanthal is een fenolische verbinding die wordt geproduceerd door olijfbomen als een verdedigingsmechanisme tegen ziekten en plagen. Het heeft een vergelijkbare chemische structuur als ibuprofen, een bekende ontstekingsremmer. Wanneer je een slokje olijfolie neemt die rijk is aan oleocanthal, reageert het zenuwstelsel op deze stof, wat resulteert in die karakteristieke peperige prikkeling in de keel.

De intensiteit van de prikkel in de keel kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid oleocanthal in de olijfolie. Hoe hoger het gehalte aan oleocanthal, hoe sterker de peperige sensatie zal zijn. In de olijfolie van Gil Luna zit het zelfs in een uitzonderlijk hoge concentratie. Dat is bekend geworden toen de olijfolie een bronzen Health Claim Award voor biologische olijfolie won in de London IOOC. De prijs werd toegekend vanwege het hoge gehalte Oleocanthal, in combinatie met de smaakkwaliteiten van de Gil Luna olijfolie. Toen ik Cristóbal Gil Luna vroeg hoe die concentratie zo hoog kon zijn, gaf hij aan dat de bomen in de olijfgaard hooggelegen zijn, en nauwelijks tot geen water krijgen in de zomer. De stressreactie van de boom is zeer waarschijnlijk de oorzaak van de hoeveelheid antioxidanten in de Gil Luna Olijfolie.

Het belang van de peperige prikkel gaat verder dan alleen maar een interessante smaakbeleving. Het fungeert eigenlijk als een indicator van de kwaliteit en versheid van de olijfolie. Oleocanthal is een vluchtige verbinding die met de tijd afbreekt, waardoor de peperige sensatie geleidelijk vervaagt.

Oleocanthal is overigens niet alleen verantwoordelijk voor de peperige sensatie, maar het heeft ook diverse gezondheidsvoordelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft vergelijkbaar met de werking van bijvoorbeeld Ibuprofen, maar dan natuurlijk. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en zodoende bij  het verlichten van pijn.

Olivarera streeft ernaar de mooiste kwaliteit extra vierge olijfolie te leveren, rechtstreeks van de boer,  waarin de heilzame eigenschappen van de olijfolie behouden blijven. Door de boer eerlijk te belonen voor zijn werk, kan hij al zijn aandacht besteden aan de zorg voor zijn olijfbomen, oogst en productie en opslag van de olijfolie, waardoor de kwaliteit gewaarborgd is.
Een gezonde levensstijl begint met bewuste keuzes, en deze olijfolie kan een waardevolle aanvulling zijn. Met bijvoorbeeld de adoptie van een olijfboom steunt u de boer, als vaste klant, waardoor een prachtig product zoals de olijfolie van Gil Luna voor ons allemaal beschikbaar is en blijft. En als u zich niet voor een jaar wilt vastleggen, dan nodig ik u van harte uit gewoon op uw eigen tempo de beste olijfolie uit onze webwinkel te bestellen. De eerlijkste en heerlijkste en ook nog eens gezondste olijfolie die je maar kunt wensen.

Over de auteur

Renée

Comments are closed.