Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Olijfolie

Herkomst

Olijfolie, het vloeibare goud in onze keuken, dat elk gerecht op smaak brengt komt voor 70 % uit het Middellandse Zeegebied. Verder gespecificeerd: 40% uit Spanje, 3 % uit Turkije en Griekenland, 27% uit Italië en 0,15% uit Frankrijk. Franse olijfolie is schaarser en daardoor relatief duur, ook omdat de Fransen het liever zelf houden.

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven wordt gewonnen. Wij mensen zijn er al heel lang mee bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor Chr. gebruikt werd.  Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. De consumptie van onverzadigde vet heeft gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint zo het risico op hart- en vaatziekten.

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten

  •  Van eerste (koude) persing (Virgen): Hierbij is sprake van de mechanische methode, wat wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt.  Een meest bijzondere vorm hiervan is ExtraVirgen olijfolie van eerste persing: kostbare kwalitatief hoogstaande olijfolie, met een uitgesproken smaak en een zuurgehalte dat niet hoger is dan 0.8 %. De veelgebruikte afkorting voor deze olie is E.V.O.O.. Olivarera brengt alleen deze olijfolie op de Nederlandse markt, met een extra lage zuurgraad van 0,5 %.
  • Geraffineerd: Olijfolie van eerste persing die door middel van raffinage wordt ontdaan van onzuiverheden en defecten. Dit proces gaat ten koste van de smaak.
  • Olijfolie: De gewone olijfolie met een neutrale smaak. Deze olie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en olijfolie van eerste persing.
  • Olie uit olijfafval: Olijven die niet door de eerste kwaliteitsselectie komen vanwege hun formaat, beschadigingen of omdat ze overrijp zijn. Deze olie is van beduidend mindere kwaliteit, maar kan door de bewerking wel in beperkte mate de eigenschappen van de hierboven genoemde olijfoliesoorten weer verkrijgen.Slechts 30% van alle olijfolie is van Extra Virgen kwaliteit. De rest is geraffineerde en gemengde olie. Deze verschillen zijn te meten, te ruiken en te proeven. Vooral Extra Virgen olijfolie heeft geen smaakafwijkingen, een lagere zuurtegraad (uitgedrukt in gehalte vrije vetzuren) en geeft een fruitige smaaksensatie.

Toepassingen Extra Vierge Olijfolie ( E.V.O.O.)

Extra Virgen olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Je eet het met een stuk brood en wat zout, peper of tomaat. Frituren is iets waar het nou eens minder geschikt voor is. Bij verhitting tot hoge temperatuur kunnen schadelijke stoffen in E.V.O.O.  ontstaan. Hoe vaker of langer het wordt verhit, hoe meer schadelijke stoffen worden gevormd. Voor wie toch echt wil frituren in olijfolie wordt aangeraden hiervoor gewone olijfolie te gebruiken of de olie vooraf te filteren met behulp van bijvoorbeeld een koffiefilter. De gewone olie is zodanig bewerkt dat het beter geschikt voor verhitting, er is geen enkel stukje smaakvol vruchtvlees meer in te vinden. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert deze in dit proces niet van kwaliteit en smaak. E.V.O.O. is hiervoor niet geschikt.

Voedingswaarden van 100 gr Olivarera Extra Virgen OlijfolieValores Nutricionales por 100 g

Valor Energético / Energie3700Kj/900 Kcal
Hidratos de Carbono / Koolhydraten0 g
Grasas / VetSaturadas / Verzadigde vetten
Monoinsaturadas / enkelvoudig onverz. vetten
Poliinsaturadas/ Meervoudig onverz. vetten
100 g13 g
79 g
8 g
Proteinas / Proteïne0 g
Sal / Zout0 g
Vitamina E / Vitamine E20 mg

Olivarera E.V.O.O. 0.5 % is rechtstreeks vanuit Spanje in Nederland verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden.