Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Over ons

Rondom onze Olivarera finca in Andalusië wonen boeren. Eerlijke olijfboeren, die in de loop der jaren onze vrienden zijn geworden. Dagelijks verzorgen zij hun vaak eeuwenoude bomen op de manier waarop dat generatie op generatie is gebeurd. Ecologisch of biologisch noemen we dat tegenwoordig. Zij weten niet beter en ze zouden het niet anders willen. Dit is hoe het hun geleerd is en hoe zij het hun kinderen zullen leren. Rijk zijn ze er niet van geworden. Op vakantie gaan deze boeren nooit, ze zijn tevreden met hun leven rondom hun olijfgaard. Deze olijfboeren hebben respect voor hun bomen en de grond waar die op groeien en zijn dankbaar voor elke opbrengst.

Ezeltje bij Biologische olijfboer Olivarera

Ecologische Extra Virgen Olijfolie

De boeren in Álora brengen hun jaarlijkse oogst Manzanilla olijven naar een nabijgelegen ecologisch gecertificeerde Coöperativa Olivarera. Bij familiebedrijf Gil Luna in natuurgebied La Sierra de las Nieves werkt de boer geheel zelfstandig. Hij heeft zijn eigen olijfoliemolen en daardoor heeft hij het proces van A tot Z zelf onder controle.

Onder druk van de toenemende commercialisatie van de olijfoliemarkt is het voor de kleine olijfboeren steeds moeilijker een zuivere en kwalitatief hoogwaardige olijfolie bij de consumenten buiten Spanje op tafel te krijgen. Er zijn veel grotere en zeer commerciële concurrenten, die alleen oog voor hun winstmarges hebben. Meer dan dat ze de passie van de olijfboer delen voor een (h)eerlijk product. De Olijfboeren in Andalusië luiden de noodklok. De prijzen dalen zo, dat ze hun spullen steeds vaker alleen voor minder dan hun productiekosten kunnen verkopen. En als deze familiebedrijven hun kosten niet meer kunnen dekken betekent dat het einde.

De olijfolie die in de Nederlandse supermarkt te koop is lijkt in de verste verte niet meer op de olijfolie die in Andalusië door hen van de eerste koude pers gebotteld wordt. Als we niet uitkijken bezwijken de kleine boeren onder de druk. Als dat gebeurt is Ecologische Extra Virgen Olijfolie veel moeilijker of helemaal niet meer verkrijgbaar.

Olivarera  Olijfboomadoptie

Om dat te voorkomen heeft Olivarera Nederland het plan opgevat de olijfolie direct zonder tussenkomst van derden op de Nederlandse markt te brengen. Voor elke verkochte druppel olijfolie ontvangt de boer de vergoeding die hij nodig heeft. Olivarera Nederland werkt op een open en eerlijke manier samen met Spaanse olijfboeren in Andalusië. Een fair trade handel, waarbij de boer een rechtvaardige prijs ontvangt voor een tongstrelend product. Op die basis is een adoptieplan gestart, waarmee iedereen kan bijdragen aan het voortbestaan van de authentieke olijfolieproductie. Especial Life schreef er een mooi artikel over.

Adopteer een olijfboom van soms wel meer dan 1000 jaar oud en steun daarmee de olijfboer. Een adoptie staat onder meer voor de garandeerde afname van tenminste 4 liter Gil Luna Extra Virgen Olijfolie per jaar. Met de adoptie van een olijfboom kan de boer op kleinschalige manier te blijven opereren zonder ten onder te gaan aan de macht van de grote spelers op de olijfoliemarkt.

In Álora hebben verschillende ecologisch gecertificeerde boeren zich verenigd in de eerdergenoemde Cooperativa Olivarera. Hierbinnen bewaakt men de kwaliteit van de verwerkte olijven en geperste Olivarera olijfolie met passie. Zowel deze boeren als de coöperativa zijn in Spanje Ecologisch gecertificeerd.

De olijfolie die Olivarera aanbiedt uit de Sierra de las Nieves, de Gil Luna Virgen Extra Ecológico is afkomstig van en zelfstandig werkende boer, die van het begin tot het eind verantwoordelijk is voor het proces van boom en olijf tot het persen ver bottelen van zijn olijfolie.  Ook hier betreft het Ecologisch gecertificeerde Extra Virgen olijfolie.

Ecologisch gecertificeerd in Nederland

Alle olijfolie die Olivarera op de Nederlandse markt aanbiedt, wordt ingekocht met Spaans BIO certificaat. De werkprocessen, opslag en handel in Nederland zijn goedgekeurd en gecertificeerd door Skal BIO controle.
Skal Bio Controle  en ze