Maak het zelf: Pan con tomate, ajo y Jamón
In Catalonië noemen ze dit broodje pa amb tomàquet of pan tumaca con jamón en het hoort ook echt in de Catalaanse keuken. Het is in heel Spanje is het te krijgen, want dit karakteristieke broodje is een onmisbaar onderdeel van het Mediterrane ontbijt en hoort bij de tradities van het land. Natuurlijk kun je het op elk moment van de dag eten, want het is lekker en gezond. Het geheim is wel om uitsluitend de beste, smaakvolle tomaten, ham en olijfolie te gebruiken, want dat ga je proeven. Het is een broodje zonder poespas, dus je basis ingrediënten moeten gewoon goed zijn voor je eigen pan con tomate, ajo y jamón.
RECEPT
INGREDIËNTEN
- Brood, in dunne plakken
- Rijpe zachte tomaten
- Virgen Extra Olijfolie
- Zeezout
- Jamón Iberico (koop bij Iberica la Española of één van de Vleeschmeesters)
AAN DE SLAG!
- Was de tomaten
- Pel het teentje knoflook, snijd het doormidden en verwijder het binnenste pitje.
- Rooster het brood (neem gerust brood van een dag eerder, of mmmm een lekkere snee van je zelfgebakken zuurdesem)
- Schaaf het doorgesneden teentje knoflook langs de geroosterde kant van het brood
- Schaaf de tomaat langs het geroosterde brood. Kleingesneden tomaat of plakjes op het broodje leggen is ook een optie.
- Giet Olivarera Virgen Extra Olijfolie over het brood
- Beetje zeezout erover
- Beleg het broodje met ham
- KLAAR is je Pan con tomate, ajo y jamón: TANDEN ERIN!