Verzending op dezelfde (voor 17:00 uur) of eerstvolgende werkdag.

single-shop-banner

Bezoek schilderachtig Ronda

Laat je betoveren door Ronda. Wat ons betreft is Ronda een van de allermooiste stadjes van Andalusië. Wie in het zuiden op vakantie is en even weg van de massa wil zijn, raden we dan ook zeker aan een dagtocht te maken en Ronda aan te doen. Het ligt zo’n 50 km landinwaarts van Marbella, 100 km van Màlaga, in een bergachtig gebied op een hoogte van 70m boven de zeespiegel. De stad wordt in tweeën gedeeld door een diepe kloof, Tajo de Ronda, met aan de ene kant het oude Moorse gedeelte, La Ciudad, en aan de andere zijde het nieuwe gedeelte, el Mercadilllo (markt), ontstaan in de 16e eeuw. Diep in de Tajo de Ronda stroomt de Rio Guadalevin met daarover de Puente Nuevo van 98 meter hoog. Deze brug is de trekpleister van de stad, de moeite waard om zowel overdag en ’s avonds te bewonderen. Je kijkt je ogen uit in de kerken, parken, steegjes met winkels en diverse eet- en drinkgelegenheden. La Carera Espinel is de grote centrale winkelstraat van waar je je langzaam de stad in laat trekken.

Arena – Puentes – Miradores

Eén van de oudste nog bestaande arena’s voor stierengevechten van Spanje, Plaza de Torros (1785) , vind je als je de winkelstraat helemaal uitloopt. Er grenst een museum aan, dat geheel in het teken staat van de Spaanse traditie van het stierenvechten. De architect van de arena heeft ook zijn bijdrage geleverd aan de Puente Nuevo.

Loop door en je komt terecht op het Plaza de Mirador. Een uitkijkpunt waar je de wijdse, natuurlijke omgeving kunt zien en de mooiste foto’s schiet. Er lopen aaibare katten en straatmuzikanten zorgen voor de muziek.  Van hier wandel je richting de beroemde Puente Nuevo over ‘El Tajo’ van Ronda.

Kenmerkend voor Ronda zijn de drie bruggen: De Puente Nuevo (nieuwe), Puente Viejo (oude) en Puente Arabe (Arabische)/ Romano (Romeinse). Tot de 16e eeuw was de Puente Arabe de belangrijkste verbinding tussen de twee stadsdelen. De fundamenten van de van oorsprong Romeinse brug dienden als basis voor de brug die de Moren daar later bouwden. Zodoende is het zowel een Romeinse als Moorse brug. De Puente Viejo was de opvolger en gold als nieuwe brug en belangrijkste verbindingsroute tot de bouw van de Puente Nuevo.
Vergis je niet, de nieuwe brug is allesbehalve gloednieuw, maar dateert uit de 18e eeuw. Op dat moment waren er al bruggen in gebruik om de oude stad op het hoge rotsmassief met het nieuwere gedeelte te verbinden. Men begon in 1759 met de bouw die pas in 1793 voltooid werd. De ruimte onder de boog werd vroeger gebruikt als gevangenis en later als museum. Rondom de brug zijn diverse uitkijkpunten om het bouwwerk te bewonderen. Van het uitzichtpunt voor romantici (Mirador Viajeros Romanticos) heb je een prachtige blik op de Puente Nuevo over de Guadalevin. Steek de brug over en kijk van alle kanten naar beneden, nogmaals, doe het overdag en/of ’s avonds; de brug, de rotsen, het water ver onder je, alles is even adembenemend. Wat ook aan te raden is een wandeling vanuit de stad de vallei in te maken. Je ziet de stad en de brug vanuit een compleet ander perspectief en krijgt ook prachtig zicht op de waterval die daar omlaag stort.

Parkeren

In de garage Parking Maria Astein kun je je auto goed kwijt, je loopt via de Carrera Espinel richting het oude centrum. Andere centrale parkeeroptie is de parkeergarage onder la Plaza del Soccoro.

Olijfolie uit Ronda

Tijdens een van onze avonturen op zoek naar nieuwe olijfolie van kleine olijfboeren hebben we een prachtige biologische Arbequina olijfolie gevonden in Ronda. Arbequina olijfolie, groen, fris, met tonen van amandel, appel en banaan en geen enkele bitterheid. In onze webwinkel vind je deze olijfolie vanaf nu: Biologische, eerlijke, wonderschone Arbequina olijfolie uit Ronda.

Eten in Ronda – zomaar enkele tips

  • Las Maravillas (Calle Carrera Espinel 12)
    In de hoofdstraat met de keuken die altijd op is. Ontbijt, tapas, gerechten. Met (evt. verwarmd) terras, binnen en overdekte patio.
  • La Lechuguita
    Deze tapasbar bestaat al vele jaren, drankjes en tapas zijn zeer voordelig. Het is klein, bij goed weer enkele hoge tafels buiten. Als de zaak om 20u opent staat er meestal al een rij voor de deur. Sta je niet in die rij, dan moet je wachten!
  • Tabanco los Arcos (Calle Armiñan 6)
    Direct naast de brug een gezellige drukke bar met ruime keuze en leuke adviezen wat betreft tapas en gerechten. Alle wijnen zijn lokaal. Als je geluk hebt krijg je binnen een tafeltje aan het raam met prachtig uitzicht over de Tajo de Ronda.

Huisje huren in de buurt:

Casa Villachillo

Ook bezoeken in de regio

Tolóx
El Chorro
Setenil de las Bodegas

Over de auteur

Renée

Comments are closed.