single-shop-banner

Roomijs met Olijfolie en gekonfijte olijven


Olijfolie ijs, in hippe restaurants in binnen- en buitenland vind je het op je dessertbordje of als toevoeging bij een voorgerecht. Misschien gaan je wenkbrauwen nu wat omhoog want het klinkt als een vreemde combinatie maar geloof me: olijfolie geeft je ijs een heerlijke rijke smaak en bijzondere twist. Nooit gegeten? Maak het eens, het is niet moeilijk. Als je roomijs kunt maken, draai je hier je hand niet voor om. Het recept is nagenoeg gelijk, je voegt op het laatst alleen nog olijfolie toe. Kies wel voor een kwalitatief goede Extra Virgen olijfolie. Vanzelfsprekend raden wij iedereen Olivarera Olijfolie aan…. Aan de slag!

BENODIGDHEDEN

  • Pannetje
  • IJsmachine
  • Kom
  • Garde
  • Glas
  • Lepel
  • pannetje

INGREDIENTEN

Voor het olijfolie roomijs:

Voor de gekonfijte olijven:

  • 100 gr uitgelekte zwarte olijven
  • 100 gram suiker
  • Beetje extra suiker voor het laagje aan de buitenkant
  • Glas water

BEREIDING OLIJFOLIE ROOMIJS

  • Meng de melk, slagroom en suiker in een kom
  • Verwarm het in een pan met dikke bodem op laag vuur
  • Verwarm tot het warm is, maar zeker niet laten koken!
  • Haal het warme mengsel van het vuur
  • Klop de eidooiers los in een aparte kom.
  • Voeg de helft van het warme roommengsel aan toe en klop heel goed door met de garde tot een egaal mengsel
  • Giet dit mengsel al kloppend weer in de pan waar de andere helft van het warme roommengsel nog inzit. Blijven kloppen!
  • Zet de pan op het fornuis, op het kleinste vuur.
  • Blijf voortdurend kloppen tot het mengsel is ingedikt (5 à 10 minuten)
  • Haal het ingedikte mengsel van het vuur
  • Schenk de olijfolie erbij en klop dit goed door het mengsel tot het opnieuw een gladde massa is.
  • Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur
  • Laat het verder afkoelen in de koelkast. Geen haast, laat gerust een nacht in de koelkast staan.
  • Giet het goed koud in de ijsmachine en laat die het ijs verder afmaken in ongeveer 20 minuten.

BEREIDING GEKONFIJTE OLIJVEN

  • Ontpit de zwarte olijven
  • Snijd ze doormidden of in vieren, al naar gelang de grootte die je wenst
  • Meng suiker met het water en verwarm in een pannetje
  • Voeg de olijven toe en laat dit samen een kwartier verder koken
  • Giet de olijven af
  • Rol de natte olijven door wat apart gehouden suiker
  • Laat de olijven nu verder opdrogen/afkoelen

Serveertip

Varieer bij het serveren ook eens met andere toppings: het olijfolie ijs gaat goed met gekonfijte olijven, pistachenootjes, amandelen, macadamia noten geschaafde citroenschil, wat zeezout & rozemarijn of karamelsaus. Dat wordt smullen!

Tip voor de gemakzuchtige lekkerbek:

Je hebt tot hier gelezen dus je hebt er in elk geval trek in, maar misschien heb je minder zin om de keuken in te gaan voor deze geslaagde combinatie. Koop dan gewoon een pak vanille roomijs en giet er wat Extra Vierge Olijfolie overheen. Zo klaar en ook echt lekker.

Meer Recepten?!

Chocolate Chip cookies
Hummus
Bizcocho de limon, spaanse sponscake met olijfolie
Perfecte Steaks volgens de Vleeschmeester
Zelf Kruidenolie maken
Conserveren in Olijfolie
Pimientos de Padron
Pan con Tomate, ajo y jamón

Over de auteur

Renée

Comments are closed.